Tyngdtäcken är en annan produkt, förutom stressbollar, som kan lindra oro och stress. Så många som en tredjedel av svenskarna lider av sömnproblem där just stress är en av de mest vanliga orsakerna. Exakt vad är då tyngdtäcken? Precis som det låter så handlar det om ett täcke med insydda tyngder. Det finns tyngdtäcken med olika tyngder för att passa alla. En utgångspunkt är att täcket ska motsvara 10 % av din kroppsvikt. Det finns dock inget som säger att du inte kan ha ett tyngre täcke om det skulle kännas bättre.

ANNONS:

tyngdtäckenPearl, Cura of Sweden, Tyngdtäcke 3 kg, Pris hos Hemtex: 1 695 SEK

Teori nummer ett bakom tyngdtäcken

Täckets egenskaper och funktion bygger på något som heter Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI). Har du vaknat en kall vintermorgon under tyngden av vintertäcken, och då känt dig både lugn och fridfull? Då har du fått en försmak av den förstnämnda teorin Deep Pressure Tissue Stimulation. Enkelt uttryckt innebär detta att vår kroppsvävnad svarar på tryck som, till exempel, när du får massage.

ANNONS:

tyngdtäcken

Pearl, Cura of Sweden, Tyngdtäcke 5 kg, Pris hos Hemtex: 1 895 SEK

Teori nummer två är lika viktig

Teori nummer två, Sensory Integration, handlar om att kroppen tar emot intryck från olika håll. Dels från de mer vanliga sinnena syn, hörsel, lukt och smak, och dels från de mer okända proprioceptiva, vestibulära och taktila. Proprioceptiva kan vara när vi biter ihop tänderna hårt, vestibulär när vi rör oss konstant eller det taktila som uppfattar tryck och beröring. Hjärnan bearbetar alla intryck och reagerar med att exempelvis skicka ut signaler gällande motorik eller genom att frigöra hormoner.

Genom att kombinera dessa två teorier är det möjligt att ge hjärnan intryck som manipulerar den att utföra vissa förutbestämda aktioner. I det här fallet handlar det om att få den att frigöra sömnhormonet melatonin som gör dig sömnig.

ANNONS:

tyngdtäcken

Pearl, Cura of Sweden, Tyngdtäcke 7 kg, Pris hos Hemtex: 2 095 SEK

Tyngdtäcken kan också frigöra viktiga ämnen

Täcket ska skapa ett lätt och behagligt tryck mot kroppen, inte olikt massage, som i sin tur frigör ämnen som oxytocin och serotonin. Oxytocin utsöndras från hypofysens baklob. Ämnet har ett flertal psykiska, fysiska och sociala effekter. Det är avgörande för att upprätta gemenskap, parbildning, omvårdnad samt en förmåga att kunna följa sociala normer. En förhöjd utsöndring av oxytocin bidrar till ökad tillit, minskar ångest och aggressioner samt minskar med all sannolikhet även stress. 

ANNONS:

tyngdtäcken

Pearl, Cura of Sweden, Tyngdtäcke 9 kg, Pris hos Hemtex: 2 295 SEK

Fler ämnen som både frigörs och minskas

Serotonin är aktivt i flera system i människokroppen. Ämnet förekommer, bland annat, i både hjärna och mag-tarmkanalen. I blodcirkulationen kan dessutom serotonin slå ihop trombocyter vid sårläkning. När det gäller sömn spelar också detta ämne en viktig roll. Till sist är det också så att ett stresshormon, kortisol, minskas väsentligt av den behandling som täckena kan utföra. 

ANNONS:tyngdtäckenPearl, Cura of Sweden, Tyngdtäcke 11 kg, Pris hos Hemtex: 2 495 SEK