Gör din egen stressboll

Gör din egen stressboll

Vill du göra din egen stressboll så är det inga som helst problem! Det finns lättillgängliga material, både hos vanliga matvarubutiker och hobbybutiker, som går utmärkt att använda.

Hårda stressbollar

Att göra en ”hård” stressboll är enkelt – du behöver en ”kärna” av något material, exempelvis en sten, vinkork, golfboll eller liknande, och du behöver en stor mängd färgglada gummiband. Sedan tror jag nog du listar ut resten av processen själv, eller hur?

Mjuka stressbollar

Du kan endera sy en egen stressboll med hjälp av ett par tygbitar och lämplig fyllning, eller göra en boll med hjälp av en vanlig ballong och något fyllningsmaterial. Låt oss gå igenom båda varianterna!

Sy en egen stressboll

Så här gör du: Slå in en liten gummiboll, en vinkork eller någon annan kärna i memoryskum. Du kan hitta skum i vissa tygbutiker eller specialiserade onlinebutiker. Skumbiten bör vara 9×12,5 cm i storlek och allt från 2,5-7,5 cm tjock. Väljer du en tjockare bit så kommer stressbollen att bli mjukare och mer klämbar.

Linda skummet runt gummibollen och sy ihop memoryskummet med nål och tråd för att omsluta bollen helt och hållet. Klipp av eventuellt överflödigt skum om du behöver för få en grov,  rund form.

Avsluta arbetet med att sy en strumpa eller en bit tjockt tyg runt memoryskummet. En gammal strumpa ger ett slitstarkt ytterhölje. Klipp sedan av strumpan eller tyget så att det blir en tät sfär runt memoryskummet. Din stressboll är nu klar!

Man kan också ta en strumpa och fylla tådelen med exempelvis ris och garn, sy ihop och klippa av överflödigt tyg för en snabb men enkel stressboll.

Stressboll av en ballong

Det du behöver för att göra  en mjuk stressboll är en ballong och rätt material att lägga i ballongen.

Så här gör du: Börja med en ouppblåst ballong. OBS! Var noga med att inte använda vattenballonger då de är för tunna (och följaktligen för svaga!) för detta ändamål.

Sedan väljer du vilket material du vill fylla bollen med. För en stressboll i handflatestorlek behöver du mellan 160 till 240 gram material. Vill du ha en fast boll väljer du mjöl, bakpulver eller majsstärkelse. För en mindre fast boll använder du torra rislinser, små bönor, delade ärtor eller någon typ av leksand (finns hos välsorterade lek- eller hobbybutiker). Skulle det vara så att du föredrar något mellanting blanda då en liten mängd torkat ris i mjöl. Det här blir dessutom mer hållbart än med enbart mjöl.

Det är valfritt att blåsa upp ballongen något. Detta är inte alltid nödvändigt, men kan vara bra om ballongen inte är tillräckligt elastisk för att passa materialet. Om du blåser upp den bör den förslagsvis vara mellan 8-12 cm i diameter (den ska alltså passa din handflata!). Nyp sedan ihop ballongen vid halsen utan att knyta ihop den. Det enklaste är att använda någon typ av klämma eller, för all del, om du har en assistent. Fyllningsprocessen bli betydligt ”stökigare” om luften går ur medan du fyller i materialet.

Nu börjar fyllningsprocessen!

Efter ovan förberedelser är nästa steg är att sticka en tratt i halsen på ballongen. Om du saknar tratt kan du fylla en plastflaska med materialet och sätta ballongen över flasköppningen. I värsta fall går det att använda en plastmugg som du klämmer för att bilda en pip. Bered dig dock på att det kan bli lite rörigt med detta alternativ.

Fyll sedan ballongen långsamt, bit för bit. Normalt sett bör du fylla bollen till 5-7,5 cm djup. Anledningen till att du ska hälla långsamt är att undvika att ballongens hals blir igentäppt. Skulle det hända så kan du använda en penna eller sked för att rensa öppningen.

När ovan är gjort så nyper du ut överflödig luft. Ta bort ballongen från tratten (eller plastflaskan!) och släpp ut eventuell kvarvarande luft. Knyt sedan ballongens hals ordentligt. För att släppa ut luften, nyp nära halsen och separera tummen och pekfingret något. Lämnar du en för bred öppning finns risken att materialet blåser ut (speciellt om du använder mjöl eller dylikt).

Klipp av överflödigt gummi från ballongen. Använd en vass sax för att klippa bort änden. Försök inte skära bort den med en kniv eftersom den då kan lossna. Voila! Nu är din egenhändigt gjorda stressboll klar!

Extra tips!

  • Om du använder kinetisk sand kommer det att göra bollen mer ”squishy” och roligare att krama!
  • Lägg ett hårnät över stressbollen. Detta kommer att skapa en riktigt cool effekt när du klämmer på den!
  • Lägg slime i stressbollen för att göra den ännu ”squishigare”.
  • Lägg inte vatten med mjölet i din stressboll. Då kommer materialet att förvandlas till Play Dough!
  • Se till att inte fylla i för mycket material.
  • Fyll den med orbeez och använd en genomskinlig ballong!
  • Fyllningar som innehåller vatten eller salt kan försvaga ballonggummit och slita ut stressbollen snabbare.
  • Undvik att linda flera ballonger runt ”stressballongen” då det lägger till mer friktion och gör det troligare att bollen går sönder.